Cumartesi , Nisan 20 2024
Anasayfa / Arşiv / ÇGD Bursa Şubesi’nin 33. kuruluş yılı ödülleri açıklandı

ÇGD Bursa Şubesi’nin 33. kuruluş yılı ödülleri açıklandı

Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi’nin 33. Kuruluş Yıldönümü etkinliği ve 2022 Yılı Ödül Töreni’nde gazetecilik mesleğine olduğu kadar daha adaletli bir yaşam mücadelesine katkı sağlayan kişi ve kurumlara verilecek ödüller, açıklandı.

ÇGD Bursa Şubesi’nin kuruluşundan bu yana fikir özgürlüğüne, hukuka, barışa, emeğe ve gerçek demokrasiye dikkati çekmek amacıyla farklı dallarda verdiği “Çağdaş Ödülleri” 33. yılda da sahiplerine ulaştırılacak. Her yıl olduğu gibi, kuruluşunun 33. yılını da ödül gecesiyle taçlandıracak olan ÇGD Bursa Şubesi’nin Danışma Kurulu üyelerinden oluşan jürisi, 8 kategoride 12 ödül verilmesini kararlaştırırken, ödüller 7 Aralık Çarşamba gecesi Gastro Sanayi’de yapılacak törenle sahiplerini bulacak.

 

ÇGD BURSA 2022 GENÇ KALEMLER ÖDÜLÜ

PELİN AKDEMİR

Kadınların, öğrencilerin, çocukların, emekçilerin ve doğanın önüne sıra sıra duvarların örüldüğü bir dönemden geçtik, geçiyoruz. Böylesi dönemlerde gazeteci olmak zordur. Hele hele genç bir gazeteci olarak kalemi ile haberleri ile gerçeğin önündeki o duvarları yıkmak hiç de kolay değildir. Jürimizin Genç Kalemler dalında ödüle layık gördüğü isimlerden biri, farklı alanlarda dikkat çeken haberleri ile mesleğini başarılı bir çizgide sürdüren, Gazete Duvar ve Bursaport.com’dan Pelin Akdemir…

 

İSMAİL HAKKI SEYMEN

Bazen acı bir kaza, bazen büyük bir yangın, deprem ya da adli vaka… Onlar gece gündüz demeden haber peşinde koşan, gazetelerin ve televizyon haber bültenlerinin en önemli parçalarını oluşturan, çoğu zaman isimlerini duysak da yüzlerini bilmediğimiz, mesleğin gizli kahramanları… İşte o ajans muhabirlerinden biri, başarılı haberciliği ile sadece Bursa değil, yaygın medyada da isminden söz ettiren Demirören Haber Ajansı Muhabiri İsmail Hakkı Seymen, ÇGD Bursa 2022 Genç Kalemler ödülüne layık görülmüştür.

 

MELİSA ÖZTÜRER

Siz onu daha çok spor haberlerinden, spor muhabirliğinden ve ekran önündeki başarılı performansından tanıyorsunuz. Jürimiz, başarılı televizyon tecrübesini bugün dijital haber platformunda sürdüren, haberleri, yazıları ve yayınları ile Bursa basınının son yıllarda yetiştirdiği, kendi jenerasyonunun örnek isimlerinden Enbursa.com’dan Melisa Öztürer’i, ÇGD Bursa 2022 Genç Kalemler ödülüne layık görmüştür.

 

ÇGD BURSA 2022 MESLEKTE DAYANIŞMA ÖDÜLÜ

 

ENGİN AKSÖZ

Meslekte farklı branş ve platformlarda hem de neredeyse ömür boyu çalışmak herkese nasip olmuyor. Nice fırtınalar atlattı, kaleminden ödün vermeden yazabilmenin zor olduğu dönemlerde de içindeki spor sevgisini daima canlı tutabilmeyi başardı. Yaşadığı sağlık sorunlarına rağmen hala aramızda, hala yazıyor. Onun mesleki heyecanı, özverili gayreti genç kuşaklarımıza da ışık tutacak. O günümüzün meslek büyüklerinden biri, o hepimizin Engin abisi… ÇGD Bursa 2022 Meslekte Dayanışma Ödülü’nün sahibi.

 

HALİL ATAŞ

Biliriz ki gazetecilik mesleğinin en kıymetli zamanları belki de en genç, en tutkulu olduğumuz muhabirlik yıllarımız. Zamanla tecrübe edinmişizdir. Yaptığımız haberler, her zaman bir öncekinden daha iyi olmuştur. Böyle böyle tecrübe kazanırız meslekte. Tecrübe kazandıkça tutkumuz da perçinlenir. İçinden geçtiğimiz bu dönemde baskılara ve sansüre boyun eğen otosansür mekanizması kalemlere inat haberciliğe devam eden Halil Ataş ise bugün muhabirlik mesleğine verdiği katkı nedeniyle ÇGD Bursa 2022 Meslekte Dayanışma Ödülü’ne layık görüldü.

 

ÇGD BURSA 2022 DAYANIŞMA ÖDÜLÜ:  GEZİ TUTUKLULARI VE AİLELERİ

Kasım 2018’de bir gece yarısı düzenlenen operasyonla gözaltına alındılar. İfadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldılar. Daha sonra, haklarında açılan soruşturma kendilerinden yaklaşık bir sene önce tutuklanan iş insanı Osman Kavala hakkında açılan “Gezi Davası” ile birleştirildi. Davanın, karar duruşması 25 Nisan’da görüldü. Mahkeme kararına göre, Yiğit Ali Ekmekçi, Mücella Yapıcı, Mine Özerden, Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Can Atalay, Tayfun Kahraman 18 yıl ve Osman Kavala ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı.  Bugün ülkeye hakim kılınan hukuk sistemi ile yargılanmış olan Gezi Tutuklularının  “Değerli yurtseverler, demokratlar, sosyalistler, sosyal demokratlar, bir araya gelebilmek ve barış, demokrasi ve insan hakları için siyasi bir “Gezi’yi” inşa edebilmek için hapishanelerde toplanmayı mı bekliyorsunuz?” isyanına ÇGD Bursa Şubesi’nin 2022 yılı Dayanışma Ödülü ile karşılık veriyoruz.

 

ÇGD BURSA ŞUBESİ 2022 ADALET ÖDÜLÜ

 

YALOVA BELEDİYE BAŞKANI VEFA SALMAN

Vicdanlı insanlarının olduğu kadar, zalimlerin ve zulüm görmüşlerin ülkesidir aynı zamanda Türkiye. Bunu kim inkar edebilir ki? “Adalet” bu ülkede sadece mahkeme duvarlarını süsleyen bir kelime olmanın ötesine geçemiyor. Yolsuzluk iddiasıyla görevinden uzaklaştırılan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman için üçüncü bilirkişi raporunda da “suçsuzdur” denildi. Rapora rağmen mahkeme Salman’ın göreve iadesi talebini reddetti.

ÇGD Bursa Şubesi’nin 2022 Adalet Ödülü tüm Sayıştay raporları temiz gelmesine rağmen göreve iadesi yine hukuk yoluyla engellenen Yalova Belediyesi’nin hukuksuzca görevden el çektirilen Başkanı Vefa Salman’a ve hakkı gasp edilen Yalova halkına… Adalet getirmesi umuduyla…

 

FINDIKLI BELEDİYE BAŞKANI ERCÜMENT ŞAHİN ÇERVATOĞLU

 

Uzun yıllar, TMMOB’un çeşitli kademelerinde yer aldı. Bir bölümü Bursa’da olmak üzere demokrasi mücadelesinin önemli bir parçası oldu. Türkiye’de kentlerin betona boğulduğu, sıranın yaylalara, ormanlara, akarsulara geldiği bir dönemde; tam da İkizdere’den Cerattepe’ye, rantın iştahını en çok kabarttığı bir bölgede, çevreci, halktan yana ve sosyal belediyecilik iddiasıyla belediye başkanı seçildi. Göreve geldiği günden bu yana “Meci” kültürü ile halkın yönetime katılımının önünü açtı. Dayanışma ekonomisini hayata geçirerek halktan yana belediyeciliğin önemli bir temsilini ortaya koydu. Tabii ki attığı her adımda iktidar tarafından ve zaman zaman da yargı eliyle hedef gösterilerek kendi deyimi ile 31 Mart seçimlerinin rövanşı alınmaya çalışıldı. 2019 yılında düzenlenen ve binlerce kişinin katıldığı festivalde pek çok kişinin “provokasyon” sonucu çıktığı konusunda hem fikir olduğu olaylar nedeniyle kendisi ve arkadaşları hakkında 3 yıl hapis istemiyle dava açıldı.

Millet bahçesinin adını Atatürk Parkı olarak değiştirdiği için İçişleri Bakanlığı tarafından hakkında soruşturma başlatıldı. Neyse ki O ve arkadaşları arkalarındaki güçlü halk desteğinin de etkisi ile bu süreçleri savurabildi. Bugün hala belediyeye ait kreşin Müftülük tarafından işgal edilmesine, 150 yıllık mezarlık ve yolu için Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün kira istemesine, hatta ve hatta imece ile yapılan, engellilerin kullanabileceği erişilebilir tek tuvaletle ilgili kaymakamlığın yıkım kararına, yani iktidarın bulduğu her fırsatta önüne koyduğu engellere karşı mücadele etmek zorunda kalıyor.

ÇGD Bursa 2022 Adalet Ödülü, halktan yana belediyecilik anlayışını hayata geçiren ve bu süreçte türlü engellemelere de direnen Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu’na verilecek.

 

ÇGD BURSA 2022 DEMOKRASİYE KATKI ÖDÜLÜ: SALİHA SERA KADIGİL SÜTLÜ

Gerçekleri her duyduğunda çıldıranların yüzüne, inatla gerçekleri haykıran, “Behice Boran’ın partisini Meclis’te ikisi bıyıklı üç erkeğe terk etmeye gönlüm razı değil. Siyasette olacaksam, olduğum gibi olmak istiyorum. İsteyen varsın imkansız desin, ben sınıfsız ve sömürüsüz bir dünyada inat ediyorum! Ali İsmail’in düşlerindeki özgür dünyada inat ediyorum” diyen, kürsü konuşmalarıyla iktidarın ve yandaşlarının hedefinde olan Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Saliha Sera Kadıgil Sütlü’nün “Devletten adaleti, demokrasiyi alırsanız geriye kalan şeye çete denir” sözlerini hatırlatan jürimiz, ÇGD Bursa 2022 Demokrasiye Katkı Ödülü’ne: Saliha Sera Kadıgil Sütlü’yü değer bulmuştur.

 

ÇGD BURSA 2022 ÇEVRE ÖDÜLÜ/ NİLÜFER BELEDİYE BAŞKANI TURGAY ERDEM 

Umut, cesaret işi. Çünkü umut etmek, yapabilecek bir şeyler daha olduğuna inanmak demek. Söz konusu gelecekse, her yeni gün, başlamak için bir fırsat.

Dünyanın kaynaklarını doğru kullanamadık. Ancak geleceği bugün inşa ettiğimizi de düşünmeliyiz. Çocuklarımız bize “ne yaptığımızı” sorduğunda, en azından “denedik” demek elimizde. Elbette sorumluluk bireylerin üzerinde değil. Her bir kurumun bu konuda atabileceği önemli adımlar var. Sadece fiziksel etkisi için değil, yaratabileceği dönüştürücü etki için de şart. İşte Nilüfer Belediyesi sadece farkındalık yaratmak için değil, gezegenin geleceğine bugünden bir deniz yıldızı hikayesi yazmaya kararlı.

Dünyamızın geleceği adına; büyük değişimlerin başlangıcı olacak küçük adımların ilk atıldığı yer Nilüfer… Bu ödül yalnızca Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’in değil,

Nilüfer Kent Konseyi bünyesindeki Çocuk Meclisinin, Gençlik Meclisinin, Çevre Meclisinin, Nilüfer’in iklim sözcülerinin… Tıpkı Deniz Yıldızı hikayesindeki gibi “Senin çaban neyi değiştirir ki?” diye soranlara umut olsun diye… ÇGD Bursa 2022 Çevre Ödülü Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem değer bulunmuştur.

 

ÇGD BURSA 2022 SPOR ÖDÜLÜ/ BARIŞ ASA 

Ne demişler?

Yaşamak var, engellere rağmen yaşamak…

Barış Asa’nın hikayesi de öyle.

Bursa’da geçirdiği trafik kazası sonucu iki ayağını kaybeden Barış Asa, protez bacaklarıyla katıldığı yarışlarda azmiyle bugün hepimize örnek oluyor.

Bisikletinin tekerleğini tamir ettiği sırada otomobilin çarpması sonucu ayaklarını kaybeden Barış Asa, protez bacaklarıyla spora devam ediyor. Lisanslı bisiklet sporcusu Asa, Türkiye’nin dört bir yanında düzenlenen bisiklet yarışlarında sayısız kez yarıştı. Milli takıma seçilip Türkiye’yi olimpiyatlarda temsil etmeyi hedefliyor.

Bize hayatın mücadeleden, umuttan ve azimden ibaret olduğunu, bitti denilen yerden başka bir hikayenin başladığını, umudumuzu kaybetmemeyi ve çabalamaya devam etmeyi gösteren Barış Asa, ÇGD Bursa 2022 Spor Ödülü’nün sahibi oldu.

 

ÇGD BURSA 2022 KENT KÜLTÜRÜNE KATKI ÖDÜLÜ / FEHMİ ENGİNALP

Bir kentte yaşamak var, bir de kenti yaşamak.

Yaşadığı kentin kültürüne katkı koymak, yaşanmışlığına ortak olmak, geleceğe taşımak.  Bursa’nın belleğini kayıt altına alan eğitimci, yazar, yayıncı Fehmi Enginalp, öğretmenlik yaptı, kent kültürüne sahip çıkacak öğrencileri yetiştirdi. Yayınevi kurdu, kitaplar yayınladı. Bursa Yazın ve Sanat Derneği’nin kuruluşuna öncülük etti. KEK Kitap, Eğitim, Kültür Değinileri, Aziz Nesin’in Bursa Günleri, Sürgünlerin Güzel Başkenti, Olimpos’un Çığlığı, Bir Çınar Öyküsü Nazım Çınarı, İki Eski Başkent Ermenek-İznik kitapları yayımlandı. Çinikitap adıyla bir sanat kültür dergisini Bursa’ya kazandırdı.

“Bütün çabamız bağımsızlık, özgürlük, eşitlik savaşımından kopmadan daha adil, daha yaşanılır bir ülke, daha güzel bir dünya için” diyen Fehmi Enginalp ÇGD Bursa Şubesi’nin Kent Kültürüne Katkı Ödülü’ne layık görüldü.

 

 

Göz atın

10 Ocak bir bayram ya da kutlanacak bir gün değil, bir dayanışma günüdür

Gazeteciler, bir 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü daha baskı ve hak ihlallerinin tavan yaptığı bir …

ÇGD’den Bursa Büyükşehir’e ‘mal beyanı’ yanıtı: Bitlis’te 5 minare!

Bilindiği üzere, Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi’nin 30 yılı aşkındır Kültürpark içinde bulunan idari ve …