Cumartesi , Nisan 20 2024
Anasayfa / Genel / 10 Ocak bir bayram ya da kutlanacak bir gün değil, bir dayanışma günüdür

10 Ocak bir bayram ya da kutlanacak bir gün değil, bir dayanışma günüdür

Gazeteciler, bir 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü daha baskı ve hak ihlallerinin tavan yaptığı bir ortamda karşılıyor.

Sadece 2022 yılında 174 davada 263 gazeteci yargılandı, en az 33 gazeteci tutuklandı. RTÜK ve Basın İlan Kurumu, biat etmeyen televizyon ve gazetelere akıl almaz cezalar yağdırarak iktidarın sopası görevini başarıyla yerine getirdi. AKP iktidarı, sermayenin yüzde 90’ını kontrol altına alırken, kontrol edemediği gazete, dergi, radyo ve televizyon kanallarını ise cezalarla susturmak istemekte.

Aykırı hiçbir sese tahammülü olmayan iktidar bloğu, sözde “dezenformasyonla mücadele” adı altında bir de “Sansür Yasası”nı hayata geçirdi.

Türk Ceza Kanunu’na, “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” başlığıyla eklenen madde ile sadece iktidar uygulamalarına eleştirel ve sorgulayıcı bir anlayışla yaklaşan gazeteciler değil, milyonlarca insanın da düşünce ve ifade özgürlüğü hedef alınmış oldu.

Ülkemizde gazetecilik için kapkara bir yılı geride bıraktık. Bir 10 Ocak’ı daha fazla gazetecinin işsiz kaldığı, haksız yere tutuklandığı, işinden edildiği, sansüre uğradığı, şiddet gördüğü, haklarının gasp edildiği bir karanlıkta karşılıyoruz.

Evet, 1961 yılında gazetecilerin çalışma koşullarını iyileştiren ve önemli bazı haklar düzenleyen yasanın içeriği, yıllar geçtikçe boşaltıldı. Elde kalan olumlu taraflarından ise tamamen patronların inisiyatifine bırakıldığı için sektör emekçilerinin ağırlıklı çoğunluğu yararlanamıyor.

Yani, geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da 10 Ocak, bir bayram ya da kutlanacak bir gün değil, bir dayanışma günüdür.

Tek sesli bir medya isteyen, gazetecileri Saray’ın memuru olarak gören, “basın mensupları da hiç alkışlamıyor ha…” zihniyeti bir kenarda dursun, halk adında kamusal alanı denetleme görevini sürdüren gazeteciler olarak, özgür, bağımsız ve eleştirel gazetecilik için sürdürdüğümüz yoğun çaba, mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz.

Gazetecilerin, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, baskısız, sansürsüz bir çalışma ortamı ve özgür gazetecilik için sadece 10 Ocaklarda değil, hergün dayanışmadan başka çaresi de yok.

Üstelik sadece gazetecileri değil, toplumun düşünce ve ifade özgürlüğünü hedef alan uygulama ve yaptırımların giderek artması, dayanışma ağını güçlendirmeyi ve büyütmeyi de zorunlu kılmıştır.

 

Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi Yönetim Kurulu

Göz atın

ÇGD’den Bursa Büyükşehir’e ‘mal beyanı’ yanıtı: Bitlis’te 5 minare!

Bilindiği üzere, Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi’nin 30 yılı aşkındır Kültürpark içinde bulunan idari ve …

ÇGD Bursa Şubesi 33. Yıl Ödülleri sahiplerini buldu

Bu yıl 33. yaşını kutlayan Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi’nin 2022 yılı ödülleri törenle sahiplerini …