Perşembe , Nisan 18 2024
Anasayfa / Arşiv / Hiç unutulmayacak bir yıl: 2020

Hiç unutulmayacak bir yıl: 2020

 

Türkiye 2019’u büyük oranda seçim tartışmalarının içinde geçirdi. Seçim öncesi, seçim sonrası, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptali, yeniden yapılan seçimde AKP’nin artık reddedilemez hale gelen yenilgisi ve sonrasında yaşananlar 2019’a damga vurdu.

2018’e, Rahip Brunson davası ekseninde, ekonomik açıdan kaybedilmiş bir yıl olarak bakıldı. 2019 yeni umutlar vaat ediyordu. Seçim vardı ama olsundu… Ama o da ne? Seçim iptal edildi. Ülke olarak 2019 da seçim ekonomisine kurban edildi. Seçimi kazanmak adına kasanın ağzı açıldı, Merkez Bankası’nın yedek akçesi de bu dönemde, zamanından önce, siyasi menfaatler uğruna harcanmaya başlandı. 2019 da kaybedilmişti.

2020’ye gelirken, Çin’de esrarengiz bir hastalık ortaya çıktı. Haberlerde bu konudan kısaca bahsediliyordu. İlk vaka 17 Kasım 2019’da hastaneye başvurmuştu. Çin hükümeti ise ilk kez 31 Aralık’ta dünyaya duyurdu hastalığı… 5 Ocak’ta kısıtlamaya gerek yok dediler. Kimse başta ciddiye almadı. Dünya Sağlık Örgütü ancak 11 Mart’ta, Covid-19 adı verilen bu hastalık için ‘pandemi’ ilan etti. 3 Haziran itibarıyla Covid-19 nedeniyle dünyada 380 binin üzerinde insan hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı ise 6,5 milyonu buldu.

Pandemi öncesinde 2020’nin başında savaş ihtimali ortaya çıkmıştı, sonra doğal afetler (deprem ve çığ) ve İdlib’de yaşananlar…

Gelecek için kaynak olacak

Böylesi bir ortamda, gazeteciliğin her zamankinden daha fazla baskı altında kaldığı, ekonominin durduğu, haksızlıkların arttığı bir dönemi Çağdaş Gazeteciler Derneği olarak kayıt altına almak istedik.

Bugünden yıllar sonra 2020’yi iyi bir şekilde anmayacağımız aşikar… Gelecekte bize geçmişte yaşananları, tüm çıplaklığı ile anlatacak olan Çağdaş dergi, pek çok isimi bir araya getirerek en çok içeriğe sahip sayılarımızdan biri oldu.

Ekonomi, eğitim, sağlık, iletişim, gazetecilik, siyaset, toplum gibi pek çok alanda, günümüzle ilgili analizleri, yorumları bulabileceğiniz bu sayımızda, salgın döneminde halkın aydınlatılmasında büyük emeği olan Prof. Dr. Kayıhan Pala, Çiğdem Toker, Kadri Gürsel, Adnan Baştopçu, Zafer Arapkirli, Gürkan Altun, Özkan Rona, Mine Söğüt, Namık Göz, Ahmet Yıldız, Atilla Aşut, Bülent Mumay ve ilerleyen sayfalarda yazılarını göreceğiniz pek çok isim yer aldı.

Türkiye olarak maalesef toplumsal hafızamız oldukça zayıf. Geçmişte yaşanan pek çok kötü olaydan ders çıkarmak bir yana dursun, hatırlamakta bile zorlanıyoruz. ÇGD olarak bugün yaşananların unutulmaması ve bunlardan ders çıkarılması için elinizde tuttuğunuz bu sayı büyük önem taşıyor.

Her yeni yıla girerken yeni umutlar barındırıyoruz ve hemen her yıl bu umutlar maalesef boş çıkıyor. 2020’de bu baya erken oldu… 2021’de yeni umutlar… Belki aşı bulunacak, belki kapitalizm yıkılacak ya da şekil değiştirecek, kim bilebilir? Tek bildiğimiz bilgi değerini korumaya devam edecek, Çağdaş Gazeteciler Derneği de bilginin özgürce paylaşılması için, gazetecilerin haklarının korunması için mücadelesine devam edecek.

Göz atın

ÇGD Bursa Şubesi 33. Yıl Ödülleri sahiplerini buldu

Bu yıl 33. yaşını kutlayan Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi’nin 2022 yılı ödülleri törenle sahiplerini …

ÇGD Bursa Şubesi’nin 33. kuruluş yılı ödülleri açıklandı

Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi’nin 33. Kuruluş Yıldönümü etkinliği ve 2022 Yılı Ödül Töreni’nde gazetecilik …