Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Bursa Şubesi’nin 2018 ödülleri açıklandı. Her yıl olduğu gibi, kuruluşunun 29. yılını da ödül gecesiyle taçlandıracak olan ÇGD Bursa Şubesi, 11 kategoride 14 ödülü, 2 Aralık Pazar gecesi yapılacak törenle sahiplerine sunacak. ÇGD Bursa Şube Başkanı Aykut Güngör, medyanın özgürlük alanının her geçen gün kısıtlandığı, işten çıkarmaların yaşandığı günümüzde, fikir özgürlüğüne, hukuka, barışa, emeğe ve gerçek demokrasiye bir kez daha dikkati çekmek amacıyla farklı dallarda ödüllerin belirlendiğini söyledi.
Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi’nin 29. Kuruluş Yıldönümü etkinliği ve 2018 Yılı Ödül Töreni’nde gazetecilik mesleğine olduğu kadar daha adaletli bir yaşam mücadelesine katkı sağlayan kişi ve kurumlara verilecek ödüller açıklandı. ÇGD’nin kurucu kadrosunda yer alan gazeteciler, geçmiş dönem başkanları ve mevcut yönetimin yer aldığı jüri tarafından belirlenen ödüller, 2 Aralık Pazar günü gerçekleştirecek etkinlikte sahiplerine sunulacak.
MESLEKTE ONUR ÖDÜLÜ: Erol Nural
Bu mesleğe yıllarını verenler iyi bilirler ki; gün geçtikçe form değiştiren, daralan ve baskılarla başkalaşmaya itilen bir gönül işidir gazetecilik. Dünya dönüşür, insanlar değişir ama gazeteciliğin temel ilkeleri değişmez. On yıllar geçse de gazetecilik, özünden bir şey kaybetmez. Elbette bu, mesleğini onurla sürdüren gazeteciler için geçerlidir. Tarih onları yaldızlı kalemlerle sayfalarına işler, diğerleriyse birer kara kalem çalışması olarak kalırlar. Mesleğini kaleminin onuruyla bugünlere taşıyan ve ilk günkü özveriyle, heyecanla çalışmaya devam eden, dün ve bugün Bursa’nın gazetelerinde, dergilerinde adından söz ettiren, birçok başarılı haber ve röportajlarıyla gençlere örnek olan Erol Nural da bu değerli isimlerden biridir. Bursa’nın duayen gazetecilerinden biri olan Erol Nural’a ÇGD BURSA ŞUBESİ MESLEKTE ONUR ÖDÜLÜ taktim edilecektir.
GENÇ KALEMLER ÖDÜLÜ: Derya Demir (Olay Gazetesi) – Gürkan Dural (DHA)
Gazetecilik mesleğinin en kıymetli zamanları belki de en genç, en tutkulu olduğumuz muhabirlik yıllarımızdır. Zamanla tecrübe edinirsiniz, yaptığınız haberler, bir öncekinden her zaman daha iyi olmuştur. Böyle böyle eskirsiniz meslekte. Eskidikçe tutkunuz da perçinlenir. Meslekte yukarıya doğru çıkan basamakları bir bir adımlarsınız ama o ilk zamanların tadı bir daha hiçbir zaman hissedilmez. Muhabirliğin ilk yıllarına özlem, kalbinizin bir köşesinde hep kalacaktır. Belki de en başarılı zamanlarınız birer “genç kalem” olduğunuz zamanlardır. Başarılı haberleriyle dikkatleri üzerine çeken, kentin nabzını tutan iki genç kalem, Olay Gazetesi’nden Derya Demir ve Demirören Haber Ajansı’ndan Gürkan Dural ÇGD BURSA ŞUBESİ GENÇ KALEMLER ÖDÜLÜ’ne layık görüldü.
MESLEKTE DAYANIŞMA ÖDÜLÜ: Çiğdem Toker – Bursa Muhalif
Mesleğe başladığı ilk günden bugüne sergilediği özverili ve örnek duruş, cesur haberlere attığı imzalar ve sözünü esirgememenin gazetecilik adına olmazsa olmaz bir tavır olduğunu gözler önüne seren yazılarıyla Türkiye’nin önemli isimlerinden biri olan Çiğdem Toker, kahvede oturan Ahmet Amca’dan üniversite amfisindeki öğrencilere kadar her kesim ve yaştan vatandaşa ulaşmayı başarmıştır. Onun haberlerinde ve yazılarında Türkiye’nin gerçek gündemi, olayların önü ve arkasıyla birlikte takip edilebilmekte, sokaktaki vatandaşa ulaşabilmektedir. İçinden geçtiğimiz bu dönemde baskılara, sansür ve otosansüre, hakkında açılan akıl almaz davalara rağmen kalemini eğip bükmeyen, olanı işaret eden gazeteci Çiğdem Toker, ÇGD BURSA ŞUBESİ MESLEKTE DAYANIŞMA ÖDÜLÜ’ne layık bulunmuştur.
Günümüzde medya organlarının büyük bir kısmının edindiği iktidar ortağı dil, işini ahlakıyla yapan diğer basın mensuplarını rahatsız ettiği kadar haber alma özgürlüğü ona sunulana indirgenmiş olan vatandaşları da rahatsız etmektedir. Tam bu noktada; gerçeği erk sahiplerinin ortak dilinden değil de doğru ve dürüst habercilik yapan medya kurumlarından almak isteyenlerin haber ihtiyacını cesur ve tarafsız bir dille sunan Bursa Muhalif’e kentimizin doğru ve dürüst habere ulaşma hakkına katkısı nedeniyle ÇGD BURSA ŞUBESİ MESLEKTE DAYANIŞMA ÖDÜLÜ sunulacaktır.
KAMU VİCDANI ÖDÜLÜ: Emine Ocak – Hayri Tunç
Güzelliklerin, Anadolu’dan taşan bereketli toprakların, vicdanlı insanlarının olduğu kadar, zalimlerin ve zulüm görmüşlerin ülkesidir aynı zamanda Türkiye. Bunu kim inkar edebilir ki? Cumartesi Anneleri, 700’ün üzerine varan buluşmalarını, yüreklerinde hissettikleri evlat acılarıyla halen aynı hassasiyetle bugün de dile getirmeye devam ediyorlar. Buna sağır kalmak mümkün mü? 1995 yılında 30 yaşındayken gözaltında kaybedilen (bu da Türkçe’nin azizliği olsa gerek gözaltındaki birini nasıl kaybedersin ki) Hasan Ocak’ın annesi Emine Ocak, yıllardır olayın faillerinin bulunması için mücadele veriyor. Emine Ocak, 25 Ağustos 2018’de (tam 700. haftada) Taksim’de en öndeydi ve polis müdahalesi sonucu gözaltına alındı. Bu görüntü, tam 21 yıl önce, 1997 yılında Galatasaray Meydanı’nda yaşanmıştı. Gazeteci Ahmet Şık, bu anı fotoğraflarken, yaşamın tekerrürden ibaret olacağını düşünür müydü bilinmez ama 21 sene sonra, Türkiye’de değişmeyen çok şeyin olduğunu gazeteci Hayri Tunç, çok benzer bir fotoğraf karesiyle kamunun vicdanına sundu. O fotoğraf karesi, Türkiye’de 21 yılda değişen hükümetlerin, kayıplar mücadelesinde izlediği politikanın değişmeyen özeti olarak hafızalara kazındı. “21 yıl sonra 3 kuşak adalet istemeye başladık” diyen, hem oğlu hem de tüm kayıplar için mücadelesini 23 yıla sığdıran Emine Ocak’a ve Ocak’ın polis müdahalesiyle 21 yıl sonra yeniden gözaltına alındığı kareye imza atan Hayri Tunç’a ÇGD BURSA ŞUBESİ KAMU VİCDANI ÖDÜLÜ verilmesi kararlaştırılmıştır.
KENT SAVUNMASI ÖDÜLÜ: Hayri Türkyılmaz- Mudanya Belediye Başkanı
Bir kenti kent yapan kültürü, içinde yaşattığı değerleri ve onları yaşatan, kentine sahip çıkan insanlarıdır. Kent yöneticilerinden o kentin en genç bireyine kadar, kentlilik bilincinin yaşama artı değer sağlaması birer vatandaş olarak topraklarımıza olan borcumuzdur. Bu bakımdan, son dönemde gündeme oturan ve halen kanayan bir yara olarak gündemde kalmaya devam eden Myrleia Antik Kenti’nin yaşama kazandırılması ve kent kültürünün korunup yaşatılması konusunda yapılan özverili çalışmalar kamuoyunda ses getirdi. Belediye başkanı seçilmeden önce dahi sivil toplum örgütlerinin düzenlediği eylemlerde kenti için en önde yürüyen, bu sesi, adeta bir çığlığa dönüştüren, kentini savunma bilinciyle gerek hukuksal, gerekse yaşamsal mücadelede örnek oluşturan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’a ÇGD BURSA ŞUBESİ KENT SAVUNMASI ÖDÜLÜ taktim edilecektir.
KENT KÜLTÜRÜNE KATKI ÖDÜLÜ: Prof. Dr. Mustafa Şahin
Bilim insanları ülkeleri geleceğe taşıyan, geçmişi aydınlatan, günümüz Türkiye’sinde özverili çalışmaya ve zorlaştırılan koşullarda hayata katkı sağlamaya mecbur kılınmış birer ışıktır. Umut ışığıdır aslında. Bilim ve umut sözcükleri birbirinden ayrıymış gibi gözükse de koşullar yolları birleştiriyor demek ki. Bursa’nın bin yıllık tarihine ışık tuttuğu kadar Anadolu topraklarının geçmişine uzanan kadim yaşantıların gün yüzüne çıkarılmasına da hizmet eden Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, yaptığı arkeoloji araştırmalarında bilim adına pek çok başarılı çalışmaya imza attı. 2005 yılında Uludağ Üniversitesi’nde Arkeoloji Bölümü’nü kuran Şahin’e, kentin tarihine ve kültürüne katkıları, 2016 yılında İznik’te fotomuhabiri Aykut Güngör’ün keşfettiği bazilikanın Dünya’nın en önemli 10 keşfi arasına girmesi konusundaki çabası ve halen aynı bölgedeki sualtı arkeoloji çalışmalarını sürdürmesi, Mudanya’nın Myrleia Antik Kenti ile ilgili gösterdiği duyarlılık nedeniyle ÇGD BURSA ŞUBESİ KENT KÜLTÜRÜNE KATKI ÖDÜLÜ takdim edilecektir.
EĞİTİM ÖDÜLÜ: Proje Çekmece
Çağdaş Eğitim Kooperatifi gönüllüsü bir grup insan, “Proje Çekmece” adını taşıyan bir girişimle imece kültürünü yeniden hayata kazandırdı. Çocuk ve okul ayırmaksızın eğitimin eşitliğine inanarak harekete geçen Proje Çekmece ekibi, ellerindeki bilgi ve eğitim olanaklarını, öncelikle kendi okullarından (Özel 3 Mart Azizoğlu İlkokulu ve Ortaokulu) başlayan gönüllü öğrenci, öğretmen ve velilerle köy okullarına ulaşarak bir farkındalığa imza attılar. İbrahim Zeki Karabulut’un öncülüğünde harekete geçen bu projeyle, köy okullarıyla aralarına köprüler kurdular. Bu köprülerden eğitimler, bilgi alışverişleri, ortaklaşa zaman, ortak etkinlikler gibi pek çok katkı geçirdiler. Eşitlikçi eğitim ilkesine dayanışma ve birlik duygularını eklediler. Tüm bu emek ve eğitime olan örnek katkıları nedeniyle ÇGD BURSA ŞUBESİ EĞİTİM ÖDÜLÜ’nün sahibi “Proje Çekmece” oldu.
SOSYAL SORUMLULUK ÖDÜLÜ: Mor Kanatlar- Sedanur Kavaklı
Bursa’da üniversite öğrencisi olan Sedanur Kavaklı, “Mor Kanatlar” projesiyle Türkiye’nin farklı illerinde eğitim gören ihtiyaç sahibi çocuklara yardım götürüyor. Ulusal basında da yer bulan haberlerde, Kavaklı’nın tek başına yaşama geçirdiği Mor Kanatlar projesi oldukça ses getirdi. Kavaklı, bugüne kadar kırtasiye malzemelerinden kitaplara kadar pek çok sayıda yardımı 11 okulda yüzlerce çocuğa ulaştırdı. Yardımseverlerin desteğini bu proje çatısında toplayarak, diğer taraftan yol ve seyahat masraflarını ise okul dışındaki zamanlarında çalışıp karşılayarak “gönül elçisi nasıl olunur”u gösteren Kavaklı, yarattığı güç, dayanışma ve yardımseverlik etkileşiminde örnek bir genç isim. ÇGD BURSA ŞUBESİ SOSYAL SORUMLULUK ÖDÜLÜ, genç yaşındaki özverili çalışmaları, yardımseverlik ruhu ve projeyi hayata geçirerek sağladığı fayda nedenleriyle Uludağ Üniversitesi Turizm ve Seyahat Hizmetleri Bölümü öğrencisi Sedanur Kavaklı’ya verilecektir.
HUKUK ÖDÜLÜ: Bursa Barosu
Bursa’nın adalet ve hukuk mücadelesinde gösterdiği özverili çalışmalarla ses getiren Bursa Barosu, adaletin her zaman haklıdan yana tecelli edeceğinin güvencesi olmayı amaçladı, bunun için hukuk savaşlarına girmekten de geri durmadı, durmuyor. Yerelden ulusala yansıyan tüm çevre, kamu ve vatandaşın mağdur olduğu diğer konularda gösterdiği mücadele ve adalet arayışının en değerli örneklerinden biri olan Bursa Barosu, kentini savunmayı her an sürdürmekte. Kentlilik bilinci kadar ülke halkının adalet arayışına da destek olan, diğer kent savunucusu kurumlarla dirsek dirseğe mücadele etmekten ödün vermeyen, Bursa’nın önemli kurumlarından Bursa Barosu, kentinin, kentlisinin, köylüsünün ve ülkesinin yanındaki sağlam duruşuyla ÇGD BURSA ŞUBESİ HUKUK ÖDÜLÜ’nelayık bulunmuştur.
ÇEVRE ÖDÜLÜ: Karaağız Köylüleri
Bursa’nın Büyükorhan ilçesindeki Karaağız Köyü’nde geçtiğimiz Haziran ayından bugüne bir ses yükseliyor. Bu ses, “Köyümüzü bırakmayız” diye haykırıyor. Karaağız köylüleri yapılması planlanan biyokütle enerji santralının afişleri ilçedeki reklam panolarına asıldığı günden bugüne Türkiye gündemine oturan bir direnişe imza atıyorlar ve pes etmeye de hiç niyetleri yok. Onlar, bu ülke topraklarına doğanın kutsallığını hiçe sayarak ve günümüz erklerini arkasına alarak rant ve menfaat için köylerimize göz diken sermaye sahiplerine karşı mücadele veren gerçek toprak sahiplerinden sadece bir bölümü. Zira benzeri mücadeleler Karadeniz’den Ege’ye birçok köyde devam ediyor. Onların yılmaz direnişlerine bakarak neden “halkın efendisi” olduklarını anlamak güç değil! Gündüz buğday hasadı için tarlalarda çalışan köylüler, direniş nöbetinde yüz günü aşkın süreyi geride bıraktılar. Söz konusu santralın tarımsal atıkları ve ormandan toplanan ağaç parçalarını yakarak enerji üreteceği söylense de çevrede yeterli atığın bulunmaması, santralın çöp ve tehlikeli atık yakma ihtimalini akıllara getiriyor. Böyle bir durumda açığa çıkacak gazın halkın sağlığını olumsuz etkileyeceği ve hastalıklara yol açabileceği ön görülüyor. Sahip oldukları güç ve bilincin yanı sıra asil direnişlerinin çevre savunucularına örnek olması nedeniyle ÇGD BURSA ŞUBESİ ÇEVRE ÖDÜLÜ’nün sahipleri Karaağız köylüleri ve Karaağız Direnişi’dir.
EMEK VE DAYANIŞMA ÖDÜLÜ: Havaalanı İşçileri
“Türkiye`nin mega projeleri” arasında gösterilen, 29 Ekim`de açılan ve “İstanbul” adı verilen üçüncü havalimanının inşaatında çalışan işçilerin ölümleri ve hayatta olan işçilerin de haklı talepleri 2018 yılı Türkiye’sinin en ses getiren emek mücadelesi olarak tarihe geçti. İstanbul Havalimanı’nın inşaatında 38 işçi hayatını kaybetti. Ardından havalimanı işçileri, çalışma koşullarını kamunun vicdanına sundular. “İsteklerimiz” diye belirttikleri asgari çalışma haklarını elde etmek için uğraş verdiler. DİSK`e bağlı Dev Yapı İş öncülüğünde üçüncü havalimanı eylemlerine doğrudan ya da dolaylı olarak katılan işçilerin sayısının 10 bine ulaştı. Eylem sırasında 405 işçi gözaltına alındı ve bu kişilerin 24`ü kamu malına zarar vermek, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu`na muhalefet etmek, polise mukavemet etmek ile iş ve çalışma hürriyetinin ihlali sebebiyle tutuklandı. Dev Yapı İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, şantiyedeki çalışma koşullarını “köle çalışma kampı gibi” olarak tanımladı. 2018 Türkiye’sinde üçüncü havalimanı işçilerinin bir araya gelerek yükselttikleri ses, emek ve dayanışmanın önemini bir kez daha gözler önüne serdi. ÇGD BURSA ŞUBESİ EMEK VE DAYANIŞMA ÖDÜLÜ’nin sahipleri, verdikleri mücadele ve gösterdikleri dayanışma örneği nedeniyle havalimanı işçileri (onları temsilen Dev Yapı İş Yönetim Kurulu Üyesi Cemal Özder) oldu.