Cuma , Nisan 26 2024
Anasayfa / Arşiv / Sansür Yasası’na Bursa’da gazetecilerden tepki

Sansür Yasası’na Bursa’da gazetecilerden tepki

Sansür yasası olarak bilinen ve kamuoyunda tartışmalara neden olan yasa teklifi Bursa’da gazeteciler tarafından protesto edildi. Gazeteciler yapılacak her haberin ve eleştirinin yasayla birlikte suç sayılacağını belirtti. Milletvekillerine çağrıda bulunan gazeteciler teklifin geri çevrilmesi gerekliliğini söyledi.

AKP ile MHP’nin ‘dezenformasyonla mücadele’ yasa teklifine karşı gazetecilik örgütleri Bursa’da protesto eylemi gerçekleştirdi. Bursa’da Çağdaş Gazeteciler Derneği’nde saat 18.00’de ÇGD Bursa Şubesi, Disk Basın İş ve TGS’nin çağrısıyla buluşan gazeteciler yasa teklifinin geri çekilmesini talep etti. Ortak açıklamayı gazeteciler adına Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi Başkan Yardımcısı Ozan Kaplanoğlu okudu. Kaplanoğlu, yasanın hapis cezalarını kolaylaştıracağını belirtti. Açıklamaya Bursa Barosu Başkanı avukat Metin Öztosun, siyasi parti ve STK’lerde katıldı.

‘Her eleştiri suç sayılacak’

Gazeteciler ve gazetecilik örgütleri tarafından tartışma konusu olan yasa teklifi geçtiğimiz günlerde TBMM komisyonunda değiştirilmeden kabul edildi. Gazetecilik örgütleri tarafından tartışma konusu olan yasa teklifinin hapis cezalarına ve sansüre neden olacağı savunuluyor. ÇGD Bursa Şubesi’nde buluşan gazeteciler adına ortak açıklamayı okuyan, ÇGD Bursa Şubesi Başkan Yardımcısı Ozan Kaplanoğlu, teklifi kabul etmediklerini söyledi. Kaplanoğlu, milletvekillerine seslenerek TBMM’den teklifin geri gönderilmesi gerekliliğini basın özgürlüğü açısından önemli olduğunu belirtti.

Kaplanoğlu, “Bugün Türkiye’nin dört bir yanında, basın örgütleri olarak alanlardayız. Çünkü; AKP ve MHP iktidarı, Türkiye’nin hemen hemen her alanda dağ gibi büyüyen sorunlarına çözüm bulmak yerine, bunların konuşulmasını, yazılmasını engellemek için bir baskı düzenlemesini TBMM gündemine taşımış durumda” dedi. Kaplanoğlu iktidara karşı yapılacak her türlü haberin ve eleştirinin suç sayılacağını sözlerine ekledi.

Yasa teklifinin sosyal medyada tek bir paylaşımla 3 yıl hapis cezası alınabileceği anlamına geldiğini hatırlatan Kaplanoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Bizim işimizin tanımı, gerçeğin ortaya çıkmasına aracılık etmek ve bu uğurda çok sesli bir topluma katkı vermek. Ancak iktidar gerçekliği kendi çizdiği biçimle size aktarmak, seçim öncesi halka duyurulabilecek her türlü yolsuzluğu, usulsüzlüğü, hırsızlığı bizi suçlayarak hasır altı etmek istemektedir.”

‘Yasalara ve sözleşmelere aykırı’

Açıklamada Bursa Barosu Başkanı Metin Öztosun da söz aldı. Öztosun, yasa teklifinin özgürlükleri kısıtlayacağını belirterek şu ifadeleri kullandı: “TBMM’yi bu yasa teklifini geri çevirmeye çağırıyorum. Çünkü, burada yasa teklifiyle birlikte gerçeğe aykırı bilgiyi haber saiki gibi muğlak kavramlarla halkın gerçeklerden uzaklaşması sağlanacak. Düşünce ve ifade özgürlüğünü sınırlayan, AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne tamamen aykırı bu teklifini TBMM’nin kabul etmemesini bekliyoruz.”

Göz atın

10 Ocak bir bayram ya da kutlanacak bir gün değil, bir dayanışma günüdür

Gazeteciler, bir 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü daha baskı ve hak ihlallerinin tavan yaptığı bir …

ÇGD’den Bursa Büyükşehir’e ‘mal beyanı’ yanıtı: Bitlis’te 5 minare!

Bilindiği üzere, Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi’nin 30 yılı aşkındır Kültürpark içinde bulunan idari ve …