Çarşamba , Nisan 24 2024
Anasayfa / Arşiv / Üreterek destek verdiler

Üreterek destek verdiler


Serhat TEZCAN

Koronavirüs ile mücadeleye meslek liseleri, imkan ve kabiliyetleri ölçüsünde destek verdi. Sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle öğrencilerin sınırlı oranda katılabildiği üretim sürecinde öğretmenlerin gayretleri dikkat çekti. Gönüllülük esası ile yapılan çalışmalarda maske, tulum, önlük, dezenfektan malzemeleri, laringoskop cihazı üretildi. İşte Bursa’da faaliyet gösteren meslek liselerinden bazılarının bu süreçteki çalışmaları…

Sıra makinede…

Ali Osman Sönmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, pandemi sürecinde tek kullanımlık 3 katlı cerrahi maske üretti. Üretim kabiliyetini geliştiren okul, imalatın tam otomatik hale gelmesi için, sektör ile işbirliği yaparak, maske makinesinin üretimine başladı.

Geri dönüşümlü siperlik
Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, “Ayarlanabilir Yüz Koruyucu Siperlik” üretti. Doğa dostu imalat gerçekleştiren okul, yüzde 100 geri dönüşümü olan üretime imza atıyor.

Maske ürettiler
Osmangazi İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki çalışmalara gönüllü idareciler, alan şefleri, atölye şefleri, öğretmenler, öğrenciler ve destek personeli katıldı. Süreçte belirli ihtiyaçların karşılanması için sektörden destek sağlandı. Bu dönemde okulda tek kullanımlık maske üretimi gerçekleştirildi.

Dezenfektanlar öğrencilerden
Koronavirüs ile mücadeleye Yıldırım Yeşilyayla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, dezenfektan ve temizlik malzemesi üretimi ile destek verdi. 15 yıldır kimyasal temizlik ürünleri üreten okul, bu dönemde 200 bin litre dezenfektan imal ederek, adeta işletme gibi çalıştı.

Öncelik sağlık kurumları oldu
Hüseyin Özdilek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde okulda çalışmak isteyen 4 öğretmen ile Nilüfer Halk Eğitim Merkezi’nden 5 usta öğretici, atölyede maske üretti. Evinde maske üretmek isteyen 3 moda tasarım öğretmenine bu süreçte otomatik dikiş makinesi verildi. Dikiş bilen bir Tarih öğretmenine de dikiş makinesi verilerek, haftalık maske üretimi gerçekleşti. Tekstil alanından 5 öğretmen ve kültür dersi öğretmenlerinden 2’si maske teli, lastik kesme, iplik temizleme çalışmalarında gönüllü çalıştı. Üretilen maskeler öncelikle sağlık kurumlarına, resmi kurumlara, eğitim kurumları ve okul personeline ücretsiz verildi.

İTÜ Modeli
Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, bu süreçte ismini aldığı ihracatçı birliğinden destek aldı. Yüz koruyucu siperlik yapılan okulda, iki kısımdan oluşan ve entübasyon için kullanılan laringoskopun sap kısmı imal edildi. Üretim sürecinde İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) modelini uyguladılar.

Hem üretti, hem ağırladı
Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, pandemi sürecinde okul pansiyonunu Adalet Bakanlığı’na tahsis etti. Okulda ayrıca koruyucu yüz siperlik üretildi. 3D yazıcı ile başlayan üretim sürecinin yanlış yöntem olduğu kanısına varan üretim ekibi, beyin fırtınası ile piyasadaki mevcut endüstriyel ürünleri araştırdı. İlker Çelikcan Fizik Tedavi Rehabilitasyon Hastanesi yetkililerinin görüşlerini de alan ekip, insan sağlığına zarar vermeyecek maddeler ile istasyonlar hazırladı.

Pansuman görevi gördüler
Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, tek kullanımlık maske ve cerrahi maske üretti. İlk etapta maske sıkıntısı çeken kurumlar için pansuman görevini yerine getiren okul, seri üretimin başlaması, kumaş ve maske ihracatı yasaklanıncaya kadar olan süreçte hem ihtiyacı karşıladı, hem de maske fırsatçılarının fahiş fiyat uygulamasını engelledi.

Destekleri bu dönemde değerlendirdi
Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’nın (BEBKA) 2019 Yılı Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı’ndan hibe alan Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, dikiş makineleri, ütüler ve çalışma ortamını yenilemişti. Teknolojiye uygun bir ortama ulaşan okul, yenilenmiş donanımları ve atölyeleri ile bu süreçte cerrahi maske üretti.

Sağlıkçıların fikirlerini aldılar
Osmangazi Hüma Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, bu dönemde koruyucu yüz siperliği üretti. Çalışma öncesi araştırma yapan üretim ekibi, makine olmadan tamamen kendi imkanları ile yapılabilecek yüz siperliği üretmek için tıp fakültesi ve sağlık çalışanlarının fikirlerini aldı. Kullanımı ve yapımı pratik, maliyeti düşük bir ürün ortaya çıkardılar.

Sorumluluk üstlendi
Yiğitler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, pandemi sürecinde dezenfektan ve maske üretim yapma sorumluluğunu üstlendi. İhtiyaç duyulan 500 bin maske ve 5 bin litre dezenfektanı bir ayda üretti. Süreçte üretim hedefi koyan okul; 1 milyon maske, 500 bin litre dezenfektan imalatına ulaşmak için idareci, öğretmen ve öğrencilerle çalışmalarını sürdürüyor.

İhtiyaca göre üretim
Gemlik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, pandemi sürecinde N95 benzeri maske, yüz koruyucu siperlik ve kulak koruyucu cerrahi maske aparatı üretti. Eldeki malzemeler ve imkanlar doğrultusunda önce mevcut bulunan ürün modellerini inceleyen üretim ekibi, ürün başına daha az üretim malzemesi kullanılması ve daha hızlı üretim için modellerin üzerinde tasarım ve düzenlemeler yaptı. Farklı stillerde ve ihtiyaca göre, ürünlerin ilk prototipleri üretilip, uygunluğu denendi. İhtiyaca ve talebe göre imalat yapıldı.

Öğretmenler fedakarlık gösterdi
Nilüfer Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, pandemi sürecinde cerrahi maske üretti. Yüksek gayret ve hazla çalışan öğretmenler, üretim sürecindeki sorumluluğu üstlendi.

Seferberlik ilan edildi
İnegöl Nene Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okulu, pandemi sürecinde cerrahi maske üretti. İlçe genelindeki kurumlarda ciddi seferberlik oluşurken, okul üretim ile sürece destek verdi.

 

 

Göz atın

ÇGD Bursa Şubesi 33. Yıl Ödülleri sahiplerini buldu

Bu yıl 33. yaşını kutlayan Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi’nin 2022 yılı ödülleri törenle sahiplerini …

ÇGD Bursa Şubesi’nin 33. kuruluş yılı ödülleri açıklandı

Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi’nin 33. Kuruluş Yıldönümü etkinliği ve 2022 Yılı Ödül Töreni’nde gazetecilik …