Pazar , Aralık 22 2024
Anasayfa / Arşiv / Ahmet Şık ÇGD Bursa’da “Duvar” kitabını anlattı

Ahmet Şık ÇGD Bursa’da “Duvar” kitabını anlattı

 

Gazeteci- Yazar, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Ahmet Şık, Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi ve Bursa Barosu’nun ortaklaşa düzenlediği Yaşananlar Boşuna Değil – Çağdaş Söyleşiler’in konuğu oldu. Şık, ÇGD Kültürpark lokalinde moderatörlüğünü gazeteci Onur Fidansoy’un üstlendiği söyleşide Sedat Peker’in ifşalarının yer aldığı “Duvar” kitabını anlattı ve soruları yanıtladı.

TİP Milletvekili, Gazeteci-Yazar Ahmet Şık,  gazeteciler Timur Soykan, Hakkı Özdal, Bahadır Özgür ve Ertuğrul Mavioğlu ile birlikte kaleme aldığı, Sedat Peker’in ifşalarına dönük Türkiye İşçi Partisi Araştırma Raporu’nun yer aldığı ‘Duvar’ kitabını ÇGD Bursa Şubesi ve Bursa Barosu tarafından düzenlenen söyleşide anlattı. ÇGD Kültürpark lokalinde gerçekleşen, moderatörlüğünü ÇGD Yönetim Kurulu Üyesi Onur Fidansoy’un yaptığı söyleşide konuşan Şık, sözlerine kitap fikrinin nasıl ortaya çıktığını anlatarak başladı:

“Bu ifşa, itiraf, iddialar süreci başladığında bir heyecan yarattı. Bu iktidarın suç ilişkileri ile birlikte yediği herzelerin ifşası anlamında bir heyecan yarattı. Gazetecilik açısından da yıllardır duyduğumuz, bildiğimiz. bir şekilde kulağımıza çalınan iddialar olayın faillerinin kim olduğu ile birlikte bir itirafnameye dönüşmüştü. Oturduk dedik ki ‘Biz bunu kayıt altına almalıyız.”

Sedat Peker’in itiraf, ifşa ve iddiaları ile ilgili TBMM’ye verilen araştırma önergelerinin iktidar bloğu tarafından reddedildiğini hatırlatan Şık, toplumsal hafızanın korunması ve yeni bir siyasi iklimde gerçekleşebilecek yargılama sürecine katkısı olması fikrinin ‘Duvar’ kitabı ile neticelendiğini söyledi ve ekledi:

“Bu dönemin suçlarına ilişkin ifşaları geçmişe dönük hatırlatmalarla ortaya koyduk. Biliyorsunuz Türkiye’de çoğunluk olmaya dayalı bir parlamenter sistem var. Hep duyarsınız: ‘AKP, MHP oyları ile reddedildi. Çünkü halk yararına olan her şey iktidar bloğunun oylarıyla reddediliyor. Neden, çünkü çoğunluk onlar. Bu konu ile ilgili de bir komisyon kurulması önerisi yine AKP ve MHP oyları ile reddedildi. Arkadaşlara dedik ki biz bunu parti olarak yapabiliriz. Biz bunu raporlaştıralım diye yola çıktık. Mevzu o kadar derin ki ve sadece Sedat Peker’in anlattığından da ibaret değil. Yazdıkça derinleşti. Kitap aslında sadece belirli bir dönemi anlatıyor. Bu dönemin suçlarına ilişkin ifşaları geçmişe dönük hatırlatmalarla ortaya koymaya çalıştık ve adıyla müsemma bir şey çıktı, biraz tuğla kalınlığında oldu.”

“Peker’e haydut romantizmi ile kahraman muamelesi yapılmamalı”

Sedat Peker’in yaptıkları ile gelecek iktidara da CV bıraktığını dile getiren ve bir kesim tarafından kahraman olarak görülmesini de eleştiren Şık, Sedat Peker’e haydut romantizmi ile kahraman muamelesi yapan bir kitlenin de ortaya çıktığını, Peker’in bizzat kontrgerilla örgütü içinde yer almış ve bugün derin devlet artığı bir mafya olduğunun akıllardan çıkarılmaması gerektiğini söyledi. Türkiye’de benzer süreçlerde yaşananların çok çabuk unutulabildiğini, Peker’in heyecanla beklenen ve milyonlarca kişinin takip ettiği ifşalarında yer verdiği isimlerin de bugün gündem olmadığını, iktidar güdümündeki yargının da bu itiraf ve ifşalar karşısında adım atmadığını hatırlatan Şık, toplumsal muhalefetin güçlü olmasının ve temiz toplum talebinin güçlü bir şekilde ifade edilebilmesinin önemine değindi.

Seçimler ve ‘Üçüncü İttifak’

Seçim ve ittifak gündemine de değinen Şık, muhalefetin çıkaracağı cumhurbaşkanı adayının ilkelerde anlaşıldığı takdirde desteklenebileceğini söylerken genel seçimlerde ise tek elde toplanan gücün kontrole ihtiyacı olduğunu, parlamentodaki gücün dağılımı açısından kendisine solcu, demokrat diyenlerin TİP’in de içinde bulunacağı üçüncü ittifaka oy vermeleri gerektiğini, aksi takdirde iktidar değişiminin bu ülkede bir dönüşüm yaratmayacağını söyledi.

Gazeteciler, avukatlar ve Bursalıların ilgi gösterdiği söyleşide gazeteciliğin durumu ve geleceği, güncel siyaset, kadın hareketi ve seçim gündemine ilişkin soruları da yanıtlayan Şık’a Bursa Barosu Başkanı Metin Öztosun ve ÇGD Bursa Şube Başkanı Rabia Deniz tarafından plaket takdim edildi.

 

Göz atın

10 Ocak bir bayram ya da kutlanacak bir gün değil, bir dayanışma günüdür

Gazeteciler, bir 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü daha baskı ve hak ihlallerinin tavan yaptığı bir …

ÇGD’den Bursa Büyükşehir’e ‘mal beyanı’ yanıtı: Bitlis’te 5 minare!

Bilindiği üzere, Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi’nin 30 yılı aşkındır Kültürpark içinde bulunan idari ve …