Çarşamba , Ocak 22 2025
Anasayfa / Genel / ÇGD BURSA 30. YIL ÖDÜLLERİ AÇIKLANDI

ÇGD BURSA 30. YIL ÖDÜLLERİ AÇIKLANDI

Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi’nin 30. Kuruluş Yıldönümü etkinliği ve 2019 Yılı Ödül Töreni’nde gazetecilik mesleğine olduğu kadar daha adaletli bir yaşam mücadelesine katkı sağlayan kişi ve kurumlara verilecek ödüller, açıklandı.

“Daha bir yıl öncesiydi. Gazeteciler olarak birey olmanın ötesine gidemeyen bizler, bir araya gelme gereksinimi duyuyorduk. Bizim de söyleyecek sözümüz vardı. ÇGD Güney Marmara Şubesi’nin temelini insanlarının annelerine gazeteci olduğunu söylemekten çekindiği bir dönemde oluşturduk. Bazı çevrelerin baskısıyla karşılaştık. Buna karşın hiçbirimiz yılmadı. Eksiğiyle, fazlasıyla zaman zaman hatalarıyla ama yılmadan, usanmadan, örgütlenmemizden bugüne dek hep ortak bir ses oluşturmaya çalıştık…”

Bundan tan 30 yıl önce ÇGD’nin kurulduğu o günün koşulları bu şekilde aktarılıyordu.

ÇGD Bursa’nın kuruluşundan bugüne ilmek ilmek işlenen bir emek vardı. Gazeteciliğin gazetecilik olduğu o dönemde, bir yandan sansürle mücadele ediliyor, bir yandan da mesleğin gereği yerine getirilmeye çalışılıyordu. Zaman içerisinde gazeteler ve gazetecilik anlayışı değişse de ÇGD Bursa Şubesi hep doğru yerde durmayı bildi.

ÇGD Bursa Şubesi’nin kuruluşundan bu güne getirdiği geleneklerden biri olan, fikir özgürlüğüne, hukuka, barışa, emeğe ve gerçek demokrasiye dikkati çekmek amacıyla farklı dallarda verilen “Çağdaş Ödülleri” 30. yılda da sahiplerine ulaştırılacak. Her yıl olduğu gibi, kuruluşunun 30. yılını da ödül gecesiyle taçlandıracak olan ÇGD Bursa Şubesi, 11 kategoride 14 ödülü, 2 Aralık Pazartesi gecesi yapılacak törenle sahiplerine sunacak.

Ödüller ve gerekçeleri…

ÇGD BURSA 2019 GENÇ KALEMLER ÖDÜLÜ

 

MUAMMER İRTEM- DHA

Muhabirler meslek aşkı uğruna gece gündüz demeden çalışırlar. Ajans muhabirleri ise medyanın adeta isimsiz kahramanlarıdır. Ürettikleri haberler kimi zaman televizyonlarda kimi zaman gazete sayfalarında yer almasına rağmen siz onların isimlerini dahi bilemezsiniz. O meslektaşlarımızdan biri, Demirören Haber Ajansı Muhabiri Muammer İrtem, ÇGD BURSA ŞUBESİ’NİN GENÇ KALEMLER ÖDÜLÜ’ne layık bulunmuştur.

 

BERKAY BİLİK- LİNETV

Televizyon haberlerinde muhabirlere övgüler dizilir ancak TV haberciliği bir ekip işidir. Jürimiz, bu ödülü tüm kameraman arkadaşlarımız adına, mesleğin henüz başında olan ancak çalışmalarıyla dikkati çeken bir isim, Line TV kameramanı Berkay Bilik’e vermeyi uygun görmüştür.

 

TARIK ŞENOCAK –  SEN NE DERSİN?-/YOUTUBE

Bugün “Gazetecinin sorumluluğu nedir?” sorununa vereceğimiz yanıt şüphesiz: “Gerçek ve doğru haber yapmak, tarafsızlık, editoryal bağımsızlık, kamu çıkarına hizmet, adil davranma, mahremiyete saygı, rencide edici yayın yapmamak ve hesap vermek?” olur. Gazeteciliğin kolay gibi görünen ama esasen en zor işlerinden biridir soru sormak…

Gazete ve televizyonların ağır kan kaybı yaşadığı günümüzde “yeni nesil gazetecilik” alanında Bursa’da başarılı bir programla dikkatleri üzerine çeken genç bir isim Tarık Şenocak…

Sokak röportajlarıyla halkın gündeme dair nabzını tutan ve bunu izleyiciyle buluşturan bir kanal olan “Sen Ne Dersin”de “Bir de benden dinleyin” programıyla, gazeteciliğin en güzel yanını hatırlatıyor bizlere:  Soru sormak…

 

 

ÇGD BURSA 2019 MESLEK ONUR ÖDÜLÜ –

ERDAL ÖZDÜR- İSMAİL KEMANKAŞ

Dile kolay 54 yıl… Belki dile kolay ama geriye dönüp bakınca ne zorluklar yaşandı kim bilir… Öyle ya basının yarım asrına tanıklıktır O’nunki… Binlerce habere imza atmış duayen, Bursa’nın dert babası Erdal Özdür… Nam-ı diğer Bursa’nın Erdal Abi’si…

Diğeri ise yerel basın içerisinde duayen bir isim. Gazeteci, yazar, belgeselci, televizyoncu İsmail Kemankaş… “Bursa’da sporun ayaklı kütüphanesi” derler O’na…

O, hiç durmadan sandalye kapmaca oynanan bu camiada, kendisine ayrılan köşesinde yaşadığı şehrin tanıklığını yaptı.

Bu mesleğe yıllarını verenler iyi bilirler ki; gün geçtikçe form değiştiren, daralan ve baskılarla başkalaşmaya itilen bir gönül işidir gazetecilik. Dünya dönüşür, insanlar değişir ama gazeteciliğin temel ilkeleri değişmez. On yıllar geçse de gazetecilik, özünden bir şey kaybetmez. Mesleğini kaleminin onuruyla bugünlere taşıyan ve ilk günkü özveriyle, heyecanla çalışmaya devam eden Erdal Özdür ve İsmail Kemankaş’a ÇGD BURSA ŞUBESİ MESLEK ONUR ÖDÜLÜ takdim edilecektir.

 

 

ÇGD BURSA 2019 MESLEKTE DAYANIŞMA ÖDÜLÜ-

KADRİ GÜRSEL – OLAYTV ÇALIŞANLARI

O, hep mesleğin hakkını vermekte ısrar edenlerden…

Güçlülerin yazdırmama ve konuşturmama ısrarına rağmen, gazetecinin yazma ve konuşma kararlılığını gösteren nadir isimlerden.

“Basın özgürlüğü sadece gazetecilerin özgürlüğü değildir. Basın özgürlüğünün olmadığı bir ülke felaketin eşiğindedir”  diyen Gazeteci Kadri Gürsel, mesleğinin hakkını vermekte ısrar ettiği için cezalandırılsa da vazgeçmeyenlerden…

Sırf bu nedenle “üye olmamakla birlikte terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek” ile suçlanıp hapse atılan Kadri Gürsel’in başından geçenler, gazeteci olmayı ve gazeteci kalmayı değerli kılıyor. KADRİ GÜRSEL, ÇGD BURSA 2019 MESLEKTE DAYANIŞMA ÖDÜLÜ’NÜ sonuna kadar hak ediyor.

 

OLAYTV ÇALIŞANLARI

Aslında sözün bittiği yerdeyiz. Yüzlerce gazeteciye ev sahipliği yapmış, bir nevi medya okulu olarak işlev görmüş Olay TV, son yıllarda yaşanan krizler karşısında(!) ayakta kalmayı başaramadı. Cavit Çağlar tarafından 19 Aralık 1994’te kurulan Olay TV, tam 25 yıllık yayın hayatına 31 Ekim 2019 itibarıyla son verdi. Bursa’da muhabirinden editörüne, kameramanından KJ operatörüne 30 emekçinin işine son verildi. Bir MESLEKTE DAYANIŞMA ÖDÜLÜ de, tarihe not düşmek adına, sessiz sedasız yaşanılan karartma gecesinde son ana kadar görevinin başına kalan Olay TV çalışanlarına verilecektir.

 

ÇGD BURSA 2019 HUKUK ÖDÜLÜ – PROF. DR. İBRAHİM ÖZDEN KABOĞLU

Anayasa hukuku ve insan haklarına ilişkin yurt içinde ve yurt dışında yaptığı çalışmalarıyla dikkati çeken Prof. Dr. İbrahim Özden Kaboğlu, bu alanlarda 18 kitaba imza attı.

15 Temmuz 2016’daki darbe kalkışması nedeniyle ilan edilen Olağanüstü Hal kapsamında çıkarılan KHK’lar darbe kalkışmasını kapsaması gerekirken, iktidar KHK sopasını kendisine muhalif tüm kesimler için kullandı. Prof. Kaboğlu da, Marmara Üniversitesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığı görevinde iken 7 Şubat 2017 tarihinde çıkarılan 686 numaralı Kanun Hükmünde Kararname ile üniversiteden hukuksuz biçimde ihraç edildi.

KHK ile üniversiteden ihraç edildikten sonra yurt dışına çıkışı da yasaklanan Prof. Kaboğlu, yurdun çeşitli il ve ilçelerinde demokrasi, insan hakları ve anayasa hukuku konusunda konferanslar vermeye, kitaplar yazmaya devam etti. 24 Haziran Seçimlerinde İstanbul Milletvekili seçilen ve Meclis Anayasa Komisyonu Üyesi olan Kaboğlu, Anayasa Hukuku Araştırmaları Derneği ( ANAYASA-DER) Başkanlığı ile Anayasa Hukuku Dergisi’nin yayın yönetmenliğini yürütmektedir. Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, nitelikli yasama ve demokratik anayasa çalışmalarını TBMM’de ve tüm alanlarda sürdüren Kaboğlu’na, ÇGD BURSA 2019 HUKUK ÖDÜLÜ takdim edilecektir.

 

ÇGD BURSA 2019 ÇEVRE ÖDÜLÜ- AHMET BÜLENT ÜÇOK

Ahmet Bülent Üçok, veteriner hekim. İznik’e bağlı Kırıntı Köyü’nde kendisine herkesin hayalini kurduğu bir dünya yaratmış. Doğal koşullarda hayvan yetiştiriyor, peynir üretiyor, keçilerle ilgili araştırmalar, melezlemeler yapıyor. Güney Marmara’nın kalbinde Doğu Karadeniz’i yaşıyor. Kayın, gürgen ağaçlarının arasında, ormanın derinliklerine saklanmış doğanın bekçiliğini yapıyor adeta. Kırıntı Köyü yakınlarında yapımı planlanan Yuvacık Rüzgar Enerji Santralı’na karşı Bursa Barosu ve DOĞADER ile birlikte mücadele eden Ahmet Bülent Üçok, yıllar süren mücadelesini kazandı. Projeye verilen olumlu ÇED kararı İdare Mahkemesi’nce iptal edildi. Projeye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED raporunun iptali, 38 bin ağacı, 257 tür bitkiyi ve 78 tür kuşu kurtarırken doğa tahribatını engelledi. Enerji ithal edilebilir ancak doğa ithal edilemez” diyen Veteriner Hekim Ahmet Bülent Üçok, Kırıntı’da umut ekip mutluluk biçtiği bu coğrafyanın enerji uğruna talana uğramaması için verdiği mücadele nedeniyle ÇGD BURSA 2019 ÇEVRE ÖDÜLÜ’ne değer bulundu.

 

ÇGD BURSA 2019 KENT KÜLTÜRÜNE KATKI ÖDÜLÜ- GÜNEY ÖZKILINÇ

“Kentler vardır, içlerinden bir yol geçer, etrafında evler… Değişen dünyayla birlikte kentlerin çoğu böyle bir hal aldı. Düz, duygusuz ve öyküsüz kentler…

Son yıllarda Bursa da değişti, değişiyor ama hâlâ öyküler barındırıyor dar sokaklarında… Gölleri, dağı, tarihi ve yaşanmışlıklarıyla…”

Bu sözler, Bursa’nın hikayesine katkı koyan isimlerin başında gelen Güney Özkılınç’a ait.

Kültür, sanat, edebiyat alanında düşünen, üreten Güney Özkılınç’ın Bursa’nın hikayesine katkıları saymakla bitmez…

O’nun ismi Bursa’nın hikayesiyle birlikte yaşayacaktır… Bu şehrin hikayesine katkı sunmaya devam eden Güney Özkılınç’a ÇGD BURSA ŞUBESİ KENT KÜLTÜRÜNE KATKI ÖDÜLÜ takdim edilecektir.

 

ÇGD BURSA 2019 EĞİTİM ÖDÜLÜ –

EĞİTİM İŞ SENDİKASI BURSA ŞUBE BAŞKANI ÖZKAN RONA

Siyasal iktidar özellikle eğitim alanını yaz-boz tahtasına dönüştürürken, eğitim alanında mücadelenin, direnmenin, dayanışmanın, örgütlü olmanın simge isimlerinden biri oldu. Kimi zaman eğitim alanındaki haksızlıklara karşı direndi, mahkemelerde ifadeler verdi, “eğitime siyaseti karıştıramazsınız” dediği için alçakça saldırıların hedefi de oldu.

Ama o hep eğitim alanındaki haksızlıkların, eşitsizliklerin karşısında durdu.

Vazgeçmedi.

Sendikal mücadelesiyle sadece Bursa’da değil, ülke çapında ön plana çıkmış bir isim Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Özkan Rona, ÇGD BURSA 2019 EĞİTİM ÖDÜLÜ’ne değer görüldü.

 

 

 

ÇGD BURSA 2019 TOPLUMSAL HİZMET ÖDÜLÜ- PROF. DR. KAYIHAN PALA

Bursa’da halk sağlığı denilince akla gelen ilk isimlerdendir Prof. Dr. Kayıhan Pala.

Sağlığın piyasalaşmasına, termik santrallere ve hava kirliliğine karşı mücadelenin en ön saflarında yer aldı yaşamı boyunca… Üstelik bu mücadelesini bilimsel temellere dayandırdı.

Prof. Dr. Kayıhan Pala 2006 yılında ÇGD Bursa Şubesi’nin Sağlık Ödülü’nün sahibi olmuştu. Aradan geçen 13 yıla rağmen, Pala halk sağlığı adına çalışmalarını ve mücadelesini hep bir adım öteye taşıdı. Mesleki bilinci ile aynı enerji ve azimle halk sağlığı için mücadele eden Pala, ÇGD BURSA 2019 TOPLUMSAL HİZMET ÖDÜLÜ’nün sahibi oldu.

 

 

ÇGD BURSA 2019 SPOR ÖDÜLÜ – BURSASPOR BASKETBOL A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANI SEZER SEZGİN

Bursalı iş insanı Sezer Sezgin, Bursaspor Basketbol Şubesi’ni son 5 yılda adeta yeniden inşa ederek Bursa’daki salon sporu kültürüne büyük katkılar sundu. 2011-2013, 2014-2015 ve 2015-2019 yılları arasında 3 farklı başkanlık döneminde yöneticilik yapan Sezgin’in Amatör Şubelerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi olarak başlayan serüveni, son 1.5 yıldır da Bursaspor’da Basketbol Şubesi’nin Başkanlığına kadar uzandı. 19 Ekim 2014 tarihinde Sezer Sezgin önderliğinde 3. Lig’de ilk maçına çıkan Bursaspor Basketbol Takımı, 5 sezon içerisinde yaşadığı şampiyonluklar tarihinde ilk kez Süper Lige yükseldi. Özellikle bu süreçte taraftarların da büyük saygısını kazanan Sezer Sezgin, en büyük amacının Uludağ firmasının da desteğiyle şu anki adı Frutti Ekstra Bursaspor, olan Yeşil beyazlıları Avrupa Arenası’na taşımak olduğunu her fırsatta dile getiriyor. Sezer Sezgin, Bursaspor Basketbol takımını yaşatma adına verdiği mücadele nedeniyle ÇGD BURSA 2019 SPOR ÖDÜLÜ’NÜN sahibi oldu.

 

ÇGD BURSA 2019 SOSYAL SORUMLULUK ÖDÜLÜ –AHBAP

Sanatçı Haluk Levent öncülüğünde kurulan ve Türkiye’nin çeşitli yerlerinde örgütlenerek sosyal sorumluluk etkinliklerine imza atan Anadolu Halk ve Barış Platformu (AHBAP) son dönemin en güzel “iyilik hareketi”nden biri…

Onlar; yaşlı bir amcaya yoldaş, yanan bir ormana fidan, sokak hayvanlarına can yoldaşı, mutluluğa adım atan eşlerin nikah şahidi, okumak isteyen bir kır çiçeğinin eğitim gönüllüsü… Kısacası umutları yeşertiyorlar… ÇGD BURSA ŞUBESİ SOSYAL SORUMLULUK ÖDÜLÜ, özverili çalışmaları, yardımseverlik ruhu ve projeyi hayata geçirerek sağladığı fayda nedenleriyle AHBAP’a verilecektir.

 

ÇGD BURSA 2019 KÜLTÜR VE SANAT ÖDÜLÜ –

BARIŞ İÇİN MÜZİK NİLÜFER ÇOCUK ORKESTRASI

Müzik, insanları birbirine bağlayan, eşsiz bir lisandır. Sevginin dilidir. Müzik için engel yok… Ve tabii sevgi için de… Barış İçin Müzik Vakfı, Nilüfer Belediyesi, Uludağ Rotary Kulübü, gönüllü eğitmenler ve bireysel destekçilerin emekleriyle kurulan Barış için Müzik Nilüfer Çocuk Orkestrası 3. yılında. Barış İçin Müzik Vakfı’nın sağladığı müzik eğitimi olanağı sayesinde fırsat eşitliğine sahip olamayan çocukların hayatlarında yeni ufuklar açıldı. Orkestrada çocuklar müzik yaptı, aileleri onları alkışlarıyla destekledi ve kocaman bir aile olarak barışın sesini müzikle duyurmaya devam ettiler. Işıktepe Mahallesi’nde eğitimlerini sürdüren Barış İçin Müzik Nilüfer Çocuk Orkestrası, barışın sesini müzik aracılığıyla duyurmaya devam ediyor.

 

 

 

 

Göz atın

10 Ocak bir bayram ya da kutlanacak bir gün değil, bir dayanışma günüdür

Gazeteciler, bir 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü daha baskı ve hak ihlallerinin tavan yaptığı bir …

ÇGD’den Bursa Büyükşehir’e ‘mal beyanı’ yanıtı: Bitlis’te 5 minare!

Bilindiği üzere, Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi’nin 30 yılı aşkındır Kültürpark içinde bulunan idari ve …