İsmet KARACA
CHP Bursa İl Başkanı
Aralık 2019 ortalarında Çin’de varlığını belli eden Covid-19 salgını Türkiye’ye ulaşana kadar geçen birkaç aylık sürenin, pandemiyle mücadele hazırlığı açısından ülkemizde yeterince iyi değerlendirilememiş olduğunu, maalesef virüs ülkemize de ulaştıktan sonra öğrenmiş olduk.
Düşününüz, hazine tamtakır, kasada para yok, Covid-19 pandemisi ülkeleri birer ikişer aşarak adım adım yaklaşıyor, yurtdışı seyahatlerde kısıtlama için geç kalındığı gibi, bizden önce vakaların görüldüğü Avrupa ülkelerinden ve umreden dönenlere karantina konusunda hızlı ve etkin karar alınamaması, virüsün yurdumuzda da hızla yayılmasına yol açtı.
Batılı ülke hükümetleri pandemiden olumsuz etkilenen vatandaşlarına maddi destek için devasa paketler açıklarken, bizim ülkemizde maalesef ekonomik açıdan da bir hazırlığımız olmadığı ortaya çıktı. Afrika ülkeleri bile vatandaşına maddi destek sağladı, Türkiye’de ise işler değişik yürüdü, hükümetimiz vatandaşa iban vererek, destek istedi. KOBİ’lere ve esnafa karşılıksız destek vermek bir yana, hepsi kredi almaya yönlendirildi, üstelik her isteyene de kredi verilmedi.
Hükümetin de, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin de Covid-19’la mücadeleyi iyi yönetemediği düşüncesindeyiz.
İşleri “algı yönetme” hedefiyle yapanlarla, gerçekten hizmet üretmek için didinenler arasındaki fark, Covid-19 mücadele döneminde bir kez daha ortaya çıktı. Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyelerimizin olduğu gibi, CHP’li belediye başkanlarımızın işbaşında bulunduğu Nilüfer, Mudanya ve Gemlik ilçe belediyelerimizin çalışmaları ortadadır.
Hükümet allayıp pullayıp başarı hikayeleri anlatıyor ama en basitinden maske dağıtımında düşülen aczden kimse söz etmiyor. Maske satışı yasak, maskesiz sokağa çıkmak yasak, maskesiz alışveriş yasak, toplu ulaşımdan yararlanmak yasak. Peki maske nerede? Maske yok. Mayıs ayı başlarına kadar bu günlerden geçtik. Vatandaşımıza maske yetiştirme konusunda CHP’li belediyelerimizin olağanüstü çabasına şapka çıkarıyoruz.
Bursa’da kamuoyuna ‘gereken malzemenin dağıtıldığı ve hiçbir sorun olmadığı’ yolunda sıklıkla açıklama yapılmasına karşın, nisan ayı sonlarına kadar hekimler, hemşireler, diğer sağlık personeli ve ailelerinin “maske” kaygısı devam etti. 2018 yılı resmi istatistiklerine göre yaklaşık 5.000’i hekim, 6.500’ü hemşire olmak üzere Bursa’da tam 21 bin sağlık çalışanı görevli bulunuyor. Yani en az 21.000 aile tedirgin bir süreç yaşadı.
Sağlık Bakanlığı ve sağlık personelimizin uykusuzluğa rağmen mücadele ederek yürüttükleri faaliyeti anmadan olmaz. Ulus olarak sağlık çalışanlarımıza müteşekkiriz.
Sağlık Bakanlığı’nın tek başına karar vermediği, hükümetin üst politika kurullarında oluşturulan gündem ve talimatların, il pandemi kurullarına dikte ettirilmesi doğru bir uygulama değildi. Bursa’da da il pandemi kurulu oluşturuldu, Hıfzısıhha Kurulu faaliyet gösterdi. Ancak yapılan iş, Ankara’dan yapılan açıklamaları virgülüne kadar tekrarlayıp medyaya servis etmekten ibaretti. Bu arada söz konusu olan Covid-19 salgınıyla mücadele çerçevesindeki kurul çalışmalarına, konunun bize göre öncelikli tarafları olan Bursa Tabip Odası ve Bursa Veteriner Hekimler Odası temsilcileri çağrılmadı.
Bursa Milletvekilimiz Yüksel Özkan, Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, Nilüfer, Mudanya ve Gemlik Belediye Başkanlarımız Turgay Erdem, Hayri Türkyılmaz ve Mehmet Uğur Sertaslan ile “sosyal mesafeli” toplantılarda sık sık bir araya geldik, alınan önlemleri değerlendirdik. Nilüfer, Mudanya ve Gemlik belediyelerimiz aldığı önlemlerle bir yandan Bursalıların sağlığını korurken bir yandan da sosyal belediyecilik örneği sergilediler.
Belediyelerimizin genel olarak virüsün yayılmasını engellemeye dönük tedbirler aldığı, etkinliklerin iptal edildiği, büyük marketler, eczaneler, aktarlar, fırınlar ve medikal malzeme satan işyerlerinin denetlenerek fiyat artışlarının kontrol alına alınmasına dönük çaba harcandığı kamuoyu ile paylaşıldı. Belediyelerimiz ayı zamanda Vefa ekiplerinin çalışmalarına da katkı sağladılar.
Bursa’daki 3 hastanenin kapatılarak, hastaların şehrin dışındaki Şehir Hastanesi’ne yönlendirilmesinin ne denli hatalı bir proje olduğu da süreç içerisinde ortaya çıktı. Bursa Devlet Hastanesi’nin bir bölümü “pandemi” hastaları için yeniden açıldı. Devlet Hastanesi’nin pandemi süreci sonrasında da hizmete devam etmesi konusundaki görüşümüzü bu vesileyle bir kez daha tekrarlıyoruz.
Vatandaşa sokağa çıkmak yasak, maden şirketine yasak yok
Bu arada Yenişehir Kirazlıyayla’da faaliyet gösteren Lübnanlı maden şirketi, Türkiye’nin Coronavirüs salgınıyla boğuştuğu ve insanların evde kalmak zorunda olduğu ortamı fırsat bilerek kapasite artırımı ve atık havuzu için ağaç kesimine girişti. İl yönetiminden arkadaşlarımız ve milletvekillerimizle birlikte oradaydık.
Vatandaşlarıız sokağa çıkması yasaklanırken, ne hikmetse bu şirkete hiçbir yasak yoktu.
Covid-19 salgınında Bursa’daki ölüm sayıları açıklanmalı
Haziran ayı başına geldik. Covid-19’un Bursa’daki bilançosunu halen bilen yok. Çeşitli rakamlar dile getiriliyor, bu konuda resmi açıklamada bulunulması için defalarca talepte bulunduk ama gerek hükümet, gerekse Bursa Valiliği ve İl Sağlık Müdürlüğü sessiz kalmayı tercih etti. Covid-19’a bağlı olarak Bursa’da kaç kişinin hayatını kaybettiğine ilişkin tek bilgilendirme, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı’nın mayıs ortalarında dillendirdiği 160 rakamıdır. Doğru mudur, ne kadar doğrudur, bilen yok.
Oysa Türkiye’de Covid-19 salgını nedeniyle ilk ölüm 17 Mart 2020 günü 1 vefat olarak duyuruldu. Ardından 18 Mart 2020 günü yine 1 ölüm olarak bildirildi. 19 Mart günü ilan edilen ölüm sayısı 2’dir. 17 ve 18 Mart tarihlerinde bildirilen ölümlerin İstanbul’da kayıtlara geçtiği bilinmektedir. 19 Mart’ta duyurulan ölüm sayısı 2’dir ve ölümlerin nerede meydana geldiği duyurulmadı.
Başta İzmir olmak üzere birçok ilde Sağlık müdürlükleri tarafından resmi bilgi aktarılmasına rağmen, Bursa’da kaç kişinin COVID-19 hastalığına bağlı olarak hayatını kaybettiğine ilişkin bir türlü açıklama yapılmadı.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı, 20 Mayıs tarihinde Bursa’da Covid-19 hasta sayısını yaklaşık 5 bin ve vefat edenlerin sayısını ise 160 kişi olarak açıkladı. Bursa Büyükşehir Belediyesi kayıtlarına göre (Bursa Büyükşehir Belediyesi Vefat Bilgisi Sorgulama https://www.turkiye.gov.tr/bursa-buyuksehir-belediyesi-vefat-sorgulama), Bursa’da (17 Mart – 20 Mayıs) tarihleri arasında 3.072 kişi vefat etmiştir. Aynı günlerde 2019 yılında vefat eden kişi sayısı ise 2.813’tür. Bursa’daki vefat sayısı geçen yıla göre aynı sürede 259 kişi artış göstermiştir.
Oysa, salgın günlerinde trafiğe ve sokağa çıkış sınırlamaları nedeniyle trafik kazalarından ölümler gibi farklı nedenlere ilişkin ölüm sayılarında azalma vardı. Bu nedenle Türkiye’de COVID-19 nedeniyle ilk ölümün duyurulduğu günden sonraki Bursa’da kayıtlara geçen bütün ölümler, ölümün gerçekleştiği yer ve ölüm nedenlerine göre ayrıntılı olarak incelenmelidir. Bu ölümlere ilişkin açıklamanın hem İl Sağlık Müdürlüğü hem de Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından yapılması gerekiyor. Bu rakamların resmi olarak açıklanmasından neden kaçınıldığını anlayamıyoruz.
***
Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi’nin Covid-19 almanağı diye tanımlayabileceğimiz böyle bir yayını planlayıp yayınlamasını çok anlamlı ve işlevsel bulduğumu belirtmek isterim.
Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.